Dag 20 uit een dagboek

Je kunt met een handjevol mensen een heleboel veranderen, te beginnen bij jezelf. Wat dacht je van meer dan 1 miljoen mensen die tegelijk dezelfde intentie neerzetten? Vanmorgen om 4.45 uur was de ‘hele wereld’ samen en was ik one of them. ‘Zie je die mensen dan?’, vroeg mijn middelste die het wat vreemd vond dat ik zo vroeg voor een meditatie ging opstaan.

We hadden samen een mooie plek gecreëerd, op anderhalve meter afstand van elkaar en met kaarsjes en stenen tussen ons in. Dat je dit samen in 25 jaar vriendschap mag delen raakt me diep. Dat er verderop lieve vriendinnen meededen verwarmde mij, dat er in de hele wereld zo veel mensen aandacht hebben voor liefde en licht versterkt mijn vertrouwen en hoop. Moet je kijken wat ieder lichtpuntje kan bewerkstelligen? Het komt wel goed met de wereld.

Een dag die begint met licht,
bezinning en verbinding.
In en om mijn eigen huis,
met mijn dierbaren.
De zon nog verscholen,
de vogels al wakker.
Het is mooi zo.

Na de massa meditatie kozen wij voor een bijzonder vroege wandeling in het bos, dat nog zwart was van de nacht. Hoewel het aanzicht onaantrekkelijk was, gingen wij er toch in. Zoals wij dat in de zomervakanties ook zo vaak met onze jongens doen. Zonder zaklamp, met je blote ogen. Moet je kijken hoeveel je kunt zien in het donker. Het is maar waar je ogen aan gewend zijn. Als je goed kijkt, dan is dat donker zo donker nog niet.

De zon kwam op
de vogels kwetterden
een fietser komt voor bij.
De dag is begonnen
Een dag voor licht
en een dag voor voeding.
De juiste.

Als ik heel eerlijk ben dan kan ik mij nog steeds verdoven. Laagje voor laagje is het er af en soms blijft er nog iets kleven. Ik heb jaren geleden door ziekte ervaren hoe is het is om jezelf niet te kunnen voeden. Waardoor ook niets mij meer kon voeden. Al jaren ken ik de andere kant en heb ik dat kunnen doorbreken. Dat gaat veel verder dan eten wat niet voor je werkt, maar alles wat je tot je neemt. Dat is ook de essentie in ons werk van Voeding Leeft, mensen leren wat hen voedt. Hen terug te brengen bij wie ze zijn en wat er bij hen past. Het is fijn dat daar vele experts en geleerden bij betrokken zijn en vooral dat zij zelf ook ervaren hebben hoe het voor je werkt. Dit gaat namelijk verder dan boeken of wetenschap, dit is een reis met jezelf.

Middelen die niet voor mij werken zijn koffie, chocola en alcohol. Om met de laatste te beginnen, mijn alcoholconsumptie is momenteel tot een minimum beperkt. Dat heeft wel even geduurd, ca 2  jaar actief en de struggling jaren daarvoor. Nee, ik had geen probleem met alcohol in de medische zin, wel kon ik een glas nemen ‘omdat het zo gezellig is’, ‘ik zo hard gewerkt had’, ‘ik even niets wilde voelen’. Zoals zovelen met mij.

Alcohol werkt heel simpel, het geeft je voor even een boost om vervolgens heel hard te kelderen. Het verhoogt je alertheid en het brengt je uit je natuurlijke balans, omdat er een lichaamsvreemde stof binnenkomt. De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Dit is overigens mijn eigen wijsheid en ervaring en niet die van een expert.

Als je er op gaat letten wat het werkelijk met je doet – en niet alleen voor de boost van de eerste 15 minuten – dan is het vrij logisch om nooit meer een glas alcohol te nemen. Zo simpel is het echter niet, dat weten wij allemaal. Gedragsverandering gaat veel dieper, veel verder en in je onbewuste. Want waarom eten we wat we eten, terwijl we weten dat we het beter niet kunnen doen? Het is vaak het laagje dat we willen verbloemen, niet willen voelen, verdoven. Daar hoef je geen alcoholist voor te zijn, dat gebeurt bij ons allemaal.

Alcohol heb ik weten te herprogrammeren, voor het grootste deel. Ik kan nu weken niet drinken en zoals vrijdag een heerlijk glas wijn nemen. En dan de volgende weken weer niets.

Eenzelfde ‘verdovende’ relatie heb ik met koffie. Als ik koffie drink (en dat geldt voor mij, dat hoeft voor jou niet zo te zijn), dan verhoogt dat mijn hartslag fors. Toch kan ik er met verlangen aan denken, drink ik soms jaren geen koffie, probeer ik decaf, ga ik toch weer naar cafeïne, om nu weer maanden geen koffie te drinken. Zo is het ook met chocola.

Op dit moment, in deze wereld
helpen die stoffen mij niet.
Wat ik nu nodig heb en de wereld
zijn enkel middelen
die voor mij werken
om licht te kunnen blijven.
Voor mijzelf en voor de ander.

Voor mij zijn er al zoveel laagjes af en ook ik ben nog in ontwikkeling. Het vergt aandacht, discipline, tijd en moed om daar naar te kijken, te zien wat je doet en te voelen wat het effect is. Maar de vraag is heel simpel. 

Werkt dit voor mij of niet? Het eten dat je eet, het drinken dat je drinkt, het nieuws dat je kijkt, de boeken die je leest, de berichten die je checkt, de gesprekken die je voert, de verhalen die je hoort. Doet dat het niet, neem het dan zeker voor nu even niet. Op dit moment hebben we ons licht nodig, zonde als dat op enige manier, al is het maar een beetje gedempt is. 

Een betere wereld, ik geloof erin. Te beginnen bij jezelf en bij dat wat jou voedt.