Dag 93 uit een dagboek

‘De gedachte dat dit voor altijd is, dat is mijn grootste obstakel.’ Het was tijdens een sessie met deelnemers in een test van een nieuw programma dat we drie weken geleden startten. Er zat jaren denkwerk in, conceptmatig en jarenlange ervaring. Dat we ook zelf ervaren hebben hoe het werkt en daar ook blij mee zijn dat is een grote kracht. Makkelijk praten dus ook, want niet alleen uit de boeken of door theorieën en wetenschap wijs geworden, maar ook door eigen lichaam en eigen lessen. Zo gaat dat bij velen. 

Dat gaat verder dan eten, het gaat over lagen die je aan wilt kijken. Die je wilt onthullen. Over echt Ja zeggen tegen wie je bent en afscheid nemen van wat niet werkt. Het juiste eten is daar een fractie van. Er is nog zo veel meer waarin je dagelijks een keuze kan maken, in alles wat je doet. En ja, dat is voor altijd. Als je wilt ten minste.

Een leefpatroon
gaat over wie jij bent
en wie jij kiest te zijn.
Niet die van jouw buurman,
vriend of vriendin.
Niet die van je 
vader of moeder
of zoals je het gewend bent.
Het gaat over 
dat wat werkt voor jou
in alles wat je doet
en alles wat je 
tot je neemt.
Voor de rest van 
jouw leven.

Ik vind het fascinerend dat mensen lijken te willen blijven bij hun manier van leven als die gewoonten hun juist ziek hebben gemaakt. Natuurlijk verlangt een ieder naar meer energie, meer fitheid, naar zingeving, maar wat als je daarvoor andere zaken los moet laten? Dat gaat niet per se over bepaalde voedingsmiddelen, maar over wie jij als persoon bent en de maskers die je hebt op gehad. 

Want wat als jij verandert, verandert de wereld dan met je mee? Wat zal er dan over jou gedacht en gezegd worden. En hoe kijk jij dan naar jouzelf? Een veranderproces gaat niet alleen over rozen, verandering kan pijn doen, je donkerte laten zien, je inzichten geven om uiteindelijk lichter te zijn. Het kan ook even duren voordat je iets nieuws ingesleten hebt en soms gaat dat twee stappen vooruit om vervolgens stil te staan of een stapje terug te bewegen. En soms dan denk je: heeft dit überhaupt wel zin? Op dat moment ben je eigenlijk al een heel eind.

Verandering heeft mij altijd geboeid en vooral het gedrag en de gedachten die er achter zitten. Te beginnen bij die van mijzelf. Verandering is mijn vak geworden en ook ik ben nog steeds in beweging. We veranderen namelijk elke dag. Jij en ik. Je kunt je er maar beter bewust van zijn en er dan ook bewust voor kiezen.

‘Wat ik nodig heb is vertrouwen en acceptatie van mijzelf,’ zei een van de deelnemers. Dat inzicht is voor mij 1 van de belangrijkste zaken in het leven. Heb vertrouwen en wees mild in de keuzes die je maakt. Ik ben ok, jij bent ok. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn, elke dag, elk uur van de dag. Soms laat je het even gaan, geniet daar dan van. Want van schuld of hardheid is nog nooit iemand beter geworden. Laten we lief zijn, te beginnen bij ons zelf.