Komt allen tezamen

Vandaag sloot ik het Voeding Leeft Café voor dit jaar af. Een initiatief dat wij in maart 2020 in het leven riepen om te delen, te luisteren, je hart te luchten, te inspireren of geïnspireerd te worden. Het Café is voor alle mensen waarmee wij werken. Soms waren we met 50, soms met vijf. Soms nodigde ik anderen uit in ons Café als inspirator. Heel vaak voerden wij het gesprek met elkaar over van alles dat in het dagelijks leven veelal onbesproken blijft.

We leerden te luisteren zonder te zeggen ’dat heb ik ook’, zonder ‘instemmend te hummen’ of te knikken, zonder een goede opvolgende vraag te willen stellen. Veel werd er plenair in stilte van de toehoorder gesproken, vaak deden we dat in listening circles in breakout rooms. We deelden vragen die leefden, inzichten en emoties en konden daarmee ook de ander zien. Niet alleen de andere bezoeker van het online Café, maar daarmee ook vele anderen die wij vervolgens op straat of in de trein tegenkwamen.

We zagen immers
dat iedereen
een verhaal heeft
dat gehoord mag worden.
En dat de kracht zit
in het luisteren,
zonder oordeel,
naar dat wat er onder.

Tijdens de eerste bijeenkomst in maart was vooral inspiratie welkom, alles wat donker was, mocht van mij buiten blijven. Door de tijd evolueerde het initiatief door ons toedoen en waren de meest intense Cafés degene waar alles er was. Zowel licht als donker. Dat leerde mij nog meer te luisteren, ook als ik iets liever niet wilde horen. Daar zaten de inzichten voor ons allemaal. En dus ook voor mij.

Sommigen waren trouwe cafébezoekers met wie we zelfs persoonlijke processen deelden, anderen haakten aan op het onderwerp of het tijdstip. Altijd kreeg ik als facilitator – vroeg of laat – de juiste ingeving voor het thema en altijd ging ik vol inspiratie en energie weer naar ‘buiten’. Dankbaar intens, intens dankbaar.

Het Café heeft mij diepgang gegeven deze maanden, heel veel licht en blijdschap. Ook gaf het mij vertrouwen in het goede, omdat ik elke week veel mooie mensen hoorde die voor hetzelfde werken en leven. Vooral is het Café voor mij een bevestiging dat er zo veel mogelijk is, zelfs zonder fysiek contact. De binding onderling in onze organisatie is juist steviger geworden deze dagen, omdat wij elkaar met de juiste intentie echt hoorden en zagen. Ook heb ik gezien en hebben wij bewezen dat het zo werkt. Het werkt echt. Als je steeds in essentie acteert op dat wat er nodig is.

Dat is simpel. Het is een kwestie van:
jouw intentie formuleren – waarom wil je dit?
weten wie je wil verbinden
organiseren en herhalen, elke week of periode opnieuw
de juiste vraag stellen
luisteren (zonder te interrumperen)

Vandaag dus het laatste Café van dit jaar, een prachtige dag om te starten met een glimlach tijdens de Christmas Singalong die startte met dit verhaal:

Komt allen tezamen.
Op deze bijzondere dag, in het klein, in het groot. Voor het eerst in ons leven zitten wij in een lockdown voor en met de kerst. En voor het eerst is verbinding zo nodig. Komt allen tezamen dus, in welke vorm dan ook. Gelukkig is het binnen nice & warm.

Als ieder jaar is dit vandaag 21 december 2020, de dag van de winterzonnewende, de wedergeboorte van het licht. Vanaf vandaag gaan we letterlijk meer licht zien in onze dag. Elke dag vanaf vandaag een paar minuten meer. Deze dag is extra speciaal, omdat we vandaag sinds eeuwen de Kerstster weer zien, zoals die 2020 jaar geleden aan de hemel stond. While shepherds watched their flocks by night, they saw a bright new shining star.

De laatste keer dat de planeten Jupiter en Saturnus zo dicht bij elkaar stonden als vandaag, dat ze bijna 1 leken, was 800 jaar geleden. Iets om samen te komen of driving home dus.

Verschillende wetenschappers, astrologen, spirituelen en andere wijzen zeggen dat specifiek vandaag met de grote outerspace convertible conjunctie na honderden jaren een nieuw tijdperk start, die van innovatie en verandering. Die van verbinding tussen mensen en communities, en van vrijheid en eigen regie. En laat dat nou zijn waar wij al jaren voor werken, met zovelen anderen. Halleluja!

Daar mogen we wel voor samenkomen.
Vandaag. Komt allen tezamen dus op deze mooie dag.

Komt allen tezamen om even stil te staan, dag of nacht, bij ons mooie werk en het licht dat wij schijnen. Veerkrachtig en niet zonder afstemming diep van binnen. Afgelopen maanden in een waanzinnig tempo, non stop. We hebben opnieuw gekeken, opnieuw ontworpen, opnieuw gebouwd. Dagen achter elkaar. En altijd waren we in verbinding. Met onszelf en met de ander. Met wat we hier als individu te doen hebben.

In deze tijd zichtbaarder dan ooit, in deze tijd ook nodiger dan ooit. Het is gelukt, kijk maar om je heen, het kan. Wij kunnen licht zijn in het donker. En zo deuren openen en verschil maken. So be good for goodness sake.

Dit jaar werd de verbinding alleen maar sterker. Omdat het licht zich sterker onderscheidt van het donker. Omdat het contrast zo groot is, omdat dat nu des te meer zichtbaar is. The city lights are blinking bright. Sluiers werden weggehaald, alles werd zichtbaar, exact wat er nodig was.

Elke week kwamen wij samen, in verschillende samenstellingen, in onze eigen herberg. De communicatie zo afgestemd, from the bottom of our heart. Het is de manier die voor ons gewoon is, essentieel is. Het is die toon die wij kiezen en waarop wij ongeschreven afspraken maken. Singing our song, as we go along.

Doe je mee, ben je bereid in verwondering te kijken, naar je eigen handelen en het grotere voorop te stellen, laten we dan verder gaan. Wij zijn een voorbeeld dat dit zo werkt. En dat past bij dit nieuwe tijdperk. Glorieus, gloria in excelcis deo.

Komt allen tezamen, waar dan ook, hoe dan ook. Dit is wat wij nu nodig hebben. Don’t care about the presents. In deze tijd. Kies voor geluk, voor vrede, voor elkaar. Met humor en een grote glimlach.

I wanna wish you a merry Christmas, Feliz Navidad