Laten we luisteren

Vijf minuten. Vijf minuten luisteren naar de ander en je hoort wat er echt speelt. Vijf minuten zonder je vragen, zonder instemmend te hummen. Iemand vijf minuten de ruimte te geven zonder interruptie, zonder mening of oordeel geeft de ander de mogelijkheid om tot de kern te komen, helderheid en inzichten te krijgen. In vijf minuten kun je door de lagen heen, van ruis, van verhalen uit het verleden, van schuld en tekortkoming. Naar de essentie van een emotie die er onder ligt. Angst bijvoorbeeld.

Wat als we vaker vijf minuten zouden nemen? Om naar de ander te luisteren. Wij doen het vaak. Met de timer aan. Als er iets speelt binnen een team, als er een issue is, als we even geen oplossing hebben, als we boos zijn of verdriet hebben. We leren te praten, we leren te luisteren. We oefenen geregeld in het Voeding leeft Cafe, we zetten het in bij intervisies en gebruiken het ‘on the job’.

Vijf minuten
een pauze
een moment
om stil te staan.
Vijf minuten om
even te bezinnen.
Klopt het eigenlijk wel
wat ik zeg?
Het biedt een
wereld van verschil.

We zijn zo gewend om met een antwoord klaar te staan, waardoor we niet echt horen wat er gezegd wordt. We kijken terug en blikken vooruit, repeteren gebeurtenissen of waar we bang voor zijn. Al die herinneringen en verhalen kleuren de reactie op wat je ziet of hoe je reageert op de ander. Terwijl het veel belangrijker is de vraag te beantwoorden: Wat laat mijn realiteit mij nu zien?

Luisteren vraagt aandacht, vraagt geduld en het vraagt moed om even niets te doen. Luisteren vraagt om geen vragen te stellen, maar om echt te horen wat er speelt. Door de woorden heen, achter de woorden, door de stilte en door wat er niet gezegd wordt. Door te luisteren kunnen we echt verbinden.

Vijf minuten. Vijf minuten stilte laat je even inzien wat er echt aan de hand is. Zonder herhaling van je eigen gelijk, zonder de repeterende rondjes die je in je hoofd maakt. Zonder gelijk te willen halen dat het klopt wat jij denkt of jij ziet. Zonder de ander te willen redden of te adviseren. Vijf minuten stilte maakt plaats voor wat er nog meer is dan je hoofd. En daar blijkt een wereld onder te liggen. Luister maar. Al is het maar 5 minuten.

Diep luisteren: hoe doe je dat?
Zet twee stoelen in tegenovergestelde richting naast elkaar. Je zit dus omgedraaid naast elkaar en ziet elkaar niet als je rechtdoor kijkt. Spreek af wie luistert en wie spreekt. Zet een timer van 5 minuten. Laat de spreker deze tijd spreken, terwijl de ander luistert. Weet de spreker niets te zeggen dan spreekt de stilte voor zich. De luisteraar reageert niet, knikt niet, zegt niets, ‘humt’ zelfs niet. Na 5 minuten stelt de luisteraar een verdiepende vraag (1 vraag verder niets). Zet de timer dan op 3 minuten en laat de spreker weer spreken (of stil zijn als hij geen woorden heeft). Als de 3 minuten voorbij zijn, vertelt de luisteraar wat hij gehoord heeft in 2 minuten, waarna de spreker 2 minuten reageert. Wissel daarna uit wat het proces opleverde. Vervolgens kun je de rollen omdraaien, degene die net luisterde gaat spreken.

Wil je dit online doen of met meerdere mensen? Dat kan!