Leren in de vroegte

Het is 7 uur als ik terug ben van het lopen. Mijn hoofd en handen fris, mijn lichaam wakker en klaar voor de dag. Even daarvoor zocht ik de stilte, nadat ik een verhaal van een inspirerende spreker hoorde. Ik lees wat en ga zitten om te schrijven. Wat ik voel is ruimte. Wat ik ervaar is vreugde. Deze dagen doe ik mee met de ‘Magical morning’. Magic it is.

Ik daag mezelf vaker uit, door gewoontes aan te kijken, te doorbreken, door te leren, te experimenteren. Veranderen is mijn vak, verandering fascineert mij, mensen met hun gedrag fascineren mij. Te beginnen bij mezelf. Waarom doe ik wat ik doe, waarom gaat het een zo gemakkelijk, terwijl sommige patronen zo hardnekkig zijn? Het gedrag van mijn kinderen kan ik vol verwondering aanschouwen. Waarom doet de een met dezelfde opvoeding iets op zijn manier en hoe kunnen we iets aan- of afleren? In mijn werk draait alles om verandering en onderzoek ik aandachtig waar de verandering zit bij het individu.

De dynamiek 
van het leven 
beweegt mij.
Raakt mij.
Wat als we 
meebewegen
en daarvan leren?
Wat als we 
meebewegen 
en zo groeien.
Met elkaar.

Vaak experimenteren de mannen niet mee. Toch heeft dit uitdagen en leren van jezelf effect op hen en zoeken zij hun eigen projecten. Zo onthield de oudste zich dit weekend 24 uur van social media en kwam hij tot bizarre inzichten en verhoogt de jongste zijn dagelijkse push ups deze week met 5 per dag.

Ik experimenteer om mijzelf beter te leren kennen, om mentaal en fysiek fit te blijven, om te groeien en voor vreugde. De ‘projecten’ die ik bedenk of waaraan ik meedoe zijn leuk, het doen van iets waarvoor ik gekozen hebt maakt blij, evenals het behalen van doelen. Maar dat is niet het belangrijkste, het is tijdelijk en een leuke afleiding. Dat wat ik er uit haal, dat wat ik leer over de grenzen heen verrijkt mij als mens.

Zo ook deze dagen waar ik om 5 uur opsta. Het lukt me vrij gemakkelijk, omdat ik doe waar ik ‘ja’ tegen zeg. Ik luister, ik volg, ik doe. Ik focus niet op wat ik al doe. Ik probeer vooral de ruimte te zien, wat ik nog niet weet, nieuwe dingen te zien en anders te doen. Zo lees ik na mijn ochtendwandeling 10 bladzijden in een boek, om vervolgens 10 minuten te schrijven. Ik ervaar wat dit met me doet en wat er werkt voor mij. In de ervaring zitten de inzichten.

Soms drinken ik weken geen koffie of alcohol, een andere keer schrijf ik 100 dagen verhalen, dan weer doe ik niets met schermen, loop ik een trail of spring ik in een ijsbad. Zo blijf ik als mens in beweging en blijf ik andere dingen zien. Voor mij is dat belangrijk. Ik denk dat het voor iedereen goed is de grenzen van het comfort op te zoeken. Ik denk dat het belangrijk is dat we blijven ontwikkelen en groeien. Altijd en helemaal in deze tijd. Zo blijven we weerbaar en zo kun je veerkracht aanleren.

Met dit experimenten leer ik veel over mezelf en verleg ik grenzen. Ik heb zo gezien dat ik veel meer kan dan ik in mijn eigen gedachten bedacht had of wat me vroeger geleerd is. Doordat ik steeds weer die grenzen opzoek ben ik moediger geworden om de stap te nemen. Doordat ik steeds vaker buiten de comfortzone ben getreden, ken ik het gevoel erna en wil ik me daarmee verbinden. Dat van trots en ruimte, nadat je van de hoge duikplank ben gesprongen.

Experimenteren doe ik primair voor mezelf. Omdat ik nieuwsgierig en beweeglijk ben en veel energie heb. Dat ik hiervan leer, ontwikkel en groei heeft effect op mijn leven en werk in verbinding met anderen. Ik heb meer rust, ben meer verbonden en kan meer tussen de regels of achter woorden zien of horen. Ik heb meer geduld, ben creatiever en heb meer ideeën om in actie te zetten. Het is voor mij een onderhoud om te kunnen doen wat ik te doen heb in de wereld. Als moeder, vriendin, geliefde, programmadirecteur en verhalenmaker.

Het is nu half 8, mijn blog klaar, mijn lijf wakker en helemaal aanwezig. Klaar om de dag in te gaan. Energiek, geïnspireerd en vol met zin. Wat voor mij werkt, werkt voor mij. Het is leuk en werkt stimulerend om het samen te doen. Vooral is het belangrijk dat je iets kiest wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Alleen zo kun je hetgeen je leert ook integreren.