De magie van veerkracht

In mijn vorige blog schreef ik over succes. Op het moment dat ik mijn verhaal postte veranderde de realiteit in enkele uren en werd de zogenaamde zekerheid van inkomens en bedrijfsresultaten in enkele ogenblikken ter discussie gesteld. Het bleek een illusie.

Dat wat enkele dagen terug zeker was, is dat vandaag niet meer. De zekerheden van toen waren wellicht net zo onzeker. Nu is het het alleen uitvergroot en wordt er in 1 dag ook in Nederland alles ‘disruptive’ omgegooid. Dat zien we allemaal, dat voelen we allemaal en we kennen minstens 1 verhaal hoe een ander is geraakt. Misschien ook jijzelf.

Hier is dat ook het geval. Waar we vorige week koersten op een trend die exponentieel groeide, hebben we deze week programma’s moeten verplaatsen. De maanden maart en april zien er dus compleet anders uit dan bedacht. Ook dat is wellicht een illusie. Want niemand weet hoe morgen er uit ziet en alles kan opeens veranderen. Het is de dynamiek van het leven.

Wie je meeneemt ben je zelf

jij bent een constante factor.

Ook al voelt of lijkt

dat misschien vandaag anders. 

Een crisis laat zien waar het donker is en wat er licht nodig heeft. Op wereldtoneel en ook in jezelf. Wat raakt je en wat vraagt dit van jou. Wat is er nodig om aan te kijken? En wat is het dat je moet doen, of juist niet.

Moet je doorrazen of even rust nemen. Moet je schakelen en het anders doen? Moet je gaan staan en ander licht schijnen. Moet je juist nu open blijven en een verzamelplek zijn voor mensen die dat nodig hebben. Moet je gaan koken voor anderen, oppassen op andermans kinderen? Moet je juist nu blijven zingen, ook als is er nu geen geld. Of is het nu juist het moment om hulp te vragen?

Als jij gisteren liedjes zong

dan kun je dat ook vandaag doen

Schreef je gisteren een verhaal

blijf dan schrijven.

Maar wel met dat wat er is. 

In mijn blog over succes ging het over de kunst van meebewegen, kansen zien en die oppakken, je pad blijven bewandelen terwijl je bij jezelf blijft, welke uitdagingen er ook zijn. Blijven bij de purpose, daar waar je elke dag voor opstaat, je identiteit. Het vraagt afstemming en veerkracht. En die afstemming en veerkracht hebben we juist nu nodig. 

Wat heb jij hier te doen

en wat vraagt dat van jou?

Ik ben hier om een ander licht te schijnen en in beweging te zetten. Wat dat precies betekent is voor mij heel duidelijk en doe ik dagelijks in mijn leven. Zichtbaar in de concepten die ik ontwikkel, de organisatie die ik samen met anderen bouw en de verhalen die ik schrijf. Het is niet altijd nodig om letterlijk te zeggen waarvoor je hier bent, het doen is voor mij essentieel. Dat is wat de wereld nodig heeft. Al enige tijd en zeker ook nu. Ik deed dat vorig jaar, vorige week, gisteren en vandaag. Morgen.

Ik ben daar niet alleen in. Er zijn zoveel mooie mensen om mij heen die precies datzelfde doen. Niet alleen privé, niet alleen op mijn werk. Ik bewonder de veerkracht van een ieder om mij heen, van iedereen die juist nu schakelt of een stap terug neemt. Die in enkele uren mooie woorden schrijven, concepten creëren, het anders aanpakken. Die hoop hebben, vertrouwen hebben, er zijn voor een ander.

Vooral ben ik trots op Voeding Leeft en iedereen die de afgelopen dagen enorm geschakeld heeft om er het beste van te maken, met wat er is. Onmiddellijk waren prioriteiten zichtbaar en werd er met zoveel energie, geschakeld en in een flow gecreëerd. En dat is vandaag voelbaar en zichtbaar, ook voor alle deelnemers die wij in onze programma’s hebben.

Dat is veerkracht, een belangrijke waarde van Voeding Leeft. En succes gaat zeker daar mee gepaard. Misschien is het wel de veerkracht die uiteindelijk succesvol maakt. Met veerkracht zorg je dat je er, wat er ook gebeurt, weer bovenop komt. Zelfs sterker of wijzer dan voorheen. Gun je zelf alleen de ruimte om achterover te hangen en te veren of juist in de actie te gaan. Want misschien is dat wel wat nu van jou gevraagd wordt. 

Heb lef en

hou vertrouwen.

Beschijn dat wat bij jou donker is.

Ga staan en doe

wat je hier te doen hebt.

Dan is er zo veel moois.

In de wereld en voor jou.

Barbara Kerstens is programmadirecteur van Voeding Leeft en zet anderen in beweging door een ander licht te brengen. Haar verhalen gaan over innerlijk leiderschap, groei en ontwikkeling, verbinding & relaties. ‘Ik reflecteer op wat ik zie, lees, hoor, voel of ervaar in het moment en in de kern. Ik orden mijn gedachten, laat een ander licht schijnen en dat schrijf ik op ter inspiratie voor een ander. Schrijf je in via de website om de nieuwste verhalen in je mail te ontvangen.