Talent, wat moet je er mee?

Vorige week speelde onze zoon van 15 jaar zijn laatste voorstelling in Medea in de Stadsschouwburg Amsterdam. Na 4 voorstellingen met International Theater Amsterdam (ITA) sloot hij met het applaus een bijzonder avontuur af. En wij met hem. Niet alleen was hij maanden bezig met wat hem plezier gaf, vooral ook leerde hij over zijn talent. Hij groeide in de voorstellingen van het gewoon vinden en het als ‘werk’ zien, naar de realisatie van de grootsheid van dit podium, het theatergezelschap en zijn eigen kunnen. ‘Ik heb talent en daar moet ik iets mee.’ Die levensschool zou je ieder kind gunnen.

Cijfers hebben op school de overhand en in het werkende leven draait het om prestaties. Hoe meer je leert in je hoofd, hoe meer talent naar de achtergrond verdwijnt. En naarmate er meer geleerd en gepresteerd wordt, is er minder ruimte voor creativiteit en gevoel. Ik zie het niet alleen bij mijn kinderen, ik zie het bij de mensen waarmee ik werk die net van de universiteit komen, we zien het in de programma’s van Voeding Leeft. Het hoofd bepaalt, de rest is bijzaak.

Waar is de tijd gebleven
dat we mochten kleuren en
hoe is de tijd gekomen
dat dat binnen de lijntjes moest?

3 dingen die we moeten weten over talent.

1. Niet iedereen kan hetzelfde.
Met Insight Discovery geven wij de mensen die dagelijks bij Voeding Leeft werken, inzicht in hun ‘kleuren’, kwaliteiten en talent. Met het profiel als vertrekpunt, leren we mensen van daaruit te werken. Het maakt mensen niet alleen bewust van hun toegevoegde waarde, ook lopen samenwerkingen soepeler, omdat mensen hun talent – afhankelijk van en aangepast aan de context – daadwerkelijk inzetten. Uiteindelijk levert dat meer tevredenheid en productiviteit op.

2. Discipline is nodig om talent te trainen.
Je kunt talent hebben en er bewust van zijn, maar succes met je talent komt niet aanwaaien. Discipline is elke dag opstaan, op tijd zijn, aanwezig zijn en oefenen, ook als je geen zin hebt. Maar vooral ook gaat het om uitproberen, experimenteren, fouten durven maken, vooruit durven vallen en dan ook weer op kunnen staan. Training van je talent leert je niet alleen beter te worden, het maakt je ook veerkrachtig.

3. Talent kent vele wegen
Kunnen acteren betekent niet automatisch dat je naar de toneelschool wil, gaat of kan. Het betekent net zo min dat je altijd op podia zal staan. En zo is het ook met ander talent. Het is de kunst de wegen te zien die er mogelijk zijn en steeds de juiste te kiezen. Ook dat vraagt creativiteit en gevoel. En moed om een andere route te nemen dan de bekende.