Vakantie en weer terugkomen

Vakantie. Een punt van rust, reflectie. Terugkijken en vooruitblikken. Samen zijn, genieten. Groeien, stilstaan, vooruitgaan. Warmte en beweging. Elkaar zien, met nieuwe ogen. ‘O ja, dit is hoe jij bent.’ Je zou het haast vergeten.

Niet altijd wordt vakantie zo gezien. Ook hoor ik om me heen: ‘Ik wou dat de vakantie voorbij was en er weer regelmaat was.’ De structuur kan zeker nuttig en helpend zijn, het kan ook een overmatige behoefte aan controle zijn. Hoe zit jij er eigenlijk in? Waar houd jij het meeste van? Waar ligt bij jou de focus? Leuk om eens over na te denken nu het dagelijkse ritme weer start.

Opleven

Mijn zoon van 11 leeft op tijdens de vakantie, hij gaat weer ‘aan’. Hij ziet andere dingen die er ook zijn. En ik zie hem. Hij praat over dieren: ‘Mam, ik heb vandaag pas één vogel gezien’, en ik krijg een les over 24-uursmieren. Hij heeft plannen, gaat koken en is levendig. Het contrast is zo groot met zijn leven als er school is, dat het ook goed is om kritisch te kijken wat er gebeurt in het ‘gewone dagelijkse leven’. Wat kunnen we meenemen van vakantie en wat laten we daar?

Vakantie is het perfecte moment om van een afstand naar je leven te kijken. Waar ben ik mee bezig, doe ik de dingen zoals ik wil. Wat loopt er wel, wat heeft aandacht nodig? Idealiter is de vakantie een ijkpunt waar je naar toewerkt, afsluit, elkaar weer ziet, een blik naar binnen werpt en vervolgens met frisse blik weer verdergaat.

Op vakantie kun je – genietend van het goede leven – perfect van een afstand naar je dagelijkse ritme kijken en de dingen aanpassen die je nodig vindt.

Vakantiestress

Ook kan even uit het bekende kader veel stof doen opwaaien en behoorlijk wat druk geven als je daar gevoelig voor bent. De meeste echtscheidingen zijn er – zo blijkt uit onderzoek – na de vakantie. Logisch eigenlijk want als er geen liefde meer is, dan is er met twee of drie weken samen op vakantie weinig ontvluchten aan.

In enkele weken zonder afleiding is een blik op jezelf niet zo ingewikkeld. Als je wilt natuurlijk, want juist op vakantie kun je de boel de boel laten en de waarheid ontkennen. Niet alleen de benen, maar ook de kop in het zand, zeg maar.

Mijn vakantie zat vol met mooie inzichten naast het samenzijn met mijn lieve familie in de prachtige natuur. Ook ben ik met veel zin aan de slag gegaan en heb ik hier en daar wat aanscherpingen gemaakt. Voor de buitenwereld niet altijd zichtbaar maar voor mij heel effectief.

Waar zit jij? Nog in de vakantiemodus of ben je niet te stoppen om weer aan de slag te gaan? Wat heeft de vakantie jou opgeleverd? Wat wil je nooit meer vergeten en wat neem je mee in het leven van vandaag?