Dag 61 uit een dagboek

In tijden sliep ik niet tot zo laat. De zon scheen en ik hoefde vandaag niets te doen dat ik moest. Een heerlijke start van de dag. Uit het kleine kamertje naast ons hoorde ik een schreeuw van de ene zoon naar de andere over een spel op de PS. Ik stapte uit bed en vroeg hen het apparaat uit te doen en zei er vriendelijk bij dat dat voor 2 dagen zou zijn. Boosheid volgde bij hen, maar die liet ik niet binnenkomen. En daardoor was het ook zo weer voorbij. De jongens weten prima wat wel en niet kan, dus pakten zij hun verlies.

‘Een emotie duurt 60 seconden’, wordt er nu vaak gekscherend gezegd. Als je de verhalen loslaat dan is het ook echt een fractie. Er worden dagen, maanden, jarenlang verhalen verteld die niet van vandaag zijn. ‘Jij doet altijd zo’, ‘Vorige week deed je nog dit’. ‘Jij hebt mij toen zo’n pijn gedaan’. Zonde. Het enige dat bestaat is Nu. Niet gisteren, niet altijd of nooit.

We maakten samen het ontbijt klaar. De een de shake, de andere de eieren, de derde de borden en bestek. Aan tafel spraken ze over hoe ze in aanraking komen met anderen die stelen, roken en blowen. Hoe ze daar zelf op reageren en wat zij zelf het liefste willen. Een boeiend gesprek. Blij dat het gevoerd wordt, heftig ook. Dit is ook waarheid, die je zeker onder ogen moet zien. Op de achtergrond hoorde ik Jason Mraz. Ik danste door de kamer en draaide het nummer nog eens.

‘Look for the good
in everything.
Look for the people
who will set your soul free.
Everyone needs sunshine
everyone needs rain.
Everyone is carryin’ around
some kind of pain.
I see who you are
you’re just like me’

‘Onderwerp, meewerkend voorwerp, koppeltekens of trema.’ Ik hielp mijn middelste bij Nederlands en moest zelf soms hard nadenken. Hij zei uit zichzelf dat hij de lessen op de lagere school niet zo leuk vond en dat hij er weinig van had meegekregen. Toch deed hij veel dingen op gevoel goed. We zaten samen en dat deed mij veel. Dat hij uit zichzelf aan de slag ging zonder drama, dat hij om hulp vroeg en dat hij vooraf had bedacht hoe lang het zou duren. Dit is enorme winst in enkele weken.

Met trots liet hij zijn rapport aan mijn ouders zien, die op afstand kwamen eten. Iets wat hij nooit eerder gedaan heeft. Hoe pijnlijk de wissel van school ook was, dit heeft zo veel goeds met zich meegebracht. Zichtbaar voor iedereen, voelbaar bij hem. We zaten buiten in de zon en praatten over van alles. Fijn om even bij elkaar te zijn.

We schoven vandaag met meubels voor de nieuwe werkkamer in de tuin. De kast te breed, de tafel te groot. In gedachten paste het beter. De eerste stap is gezet. Morgen doen we een nieuwe poging.