Dag 71 uit een dagboek

In de ‘crash course online’ modereren met onze teams ging het over de goede gewoonten die je hebt aangeleerd de afgelopen 11 weken. Onder ons werd er veel meer gewandeld, hardgelopen, gemediteerd, rust gepakt, gezwommen, gepraat, geschreven, verbonden. De vraag die volgde was de tegenhanger. En daar kwamen de repen chocola, flessen wijn, het late slapen. Zonder afkeuring en met een glimlach. De meeste van onze teamleden weten wel hoe het werkt, dat er geen kant en klare oplossing is, dat er geen goed of fout is, dat het gaat om wat bij jou past. Jouw leefstijl, een begrip dat vaak in een bepaalde categorie wordt neergezet. En die is niet altijd positief.

Jammer vind ik dat, onnodig. Stom eigenlijk ook, want leefstijl is voor iedereen belangrijk. Het gaat immers over hoe jij je leven leidt. Over de keuzes die jij maakt. Of je zelf de regie neemt of dat je het leven je laat overkomen. En ja, daar past ook een heel pallet aan keuzes bij, die van voeding bijvoorbeeld, maar ook hoe je ontspant, beweegt, slaapt, hoe je verbonden bent met je innerlijke drive.

Dat kun je proberen
in een hokje
te stoppen,
maar eigenlijk
is dat helemaal
niet mogelijk.
Want jij en ik
zijn anders en
er werken andere
dingen voor jou
dan voor mij.

Omdat we het in een hokje willen stoppen als zo veel, is het ook gemakkelijker om er iets van te vinden. Over een vorm of concept kun je een oordeel hebben. Hier gaat het echter niet over vormen, over belonen of straffen, hier gaat het over wat werkt voor jou. En dat gaat verder dan wat je eet, dat gaat over alles wat je tot je neemt en de keuzes die je in je leven maakt. Niet voor 1 dag of week, dat gaat over maanden, jaren, altijd. Met steeds een laagje dieper en beter passend bij jou. Want reken maar dat je dingen tegenkomt als je met je leven aan de gang gaat. Manieren, gewoontes die je hebt als patroon. Soms helpend, soms helemaal niet. Dat ontrafelen of ontklitten daar ben je wel even mee bezig. Stap 1: kijk het in de ogen. Wat je doet en waar je naar verlangt. Juist in dat laatste daar zit de kracht.

Vandaag bereidde ik mij voor op de sessie van morgen, de start van een nieuw programma. Met nieuwe mensen, in een nieuwe digitale omgeving. Een nieuw begin die start als test. Vandaag neem ik mijn eigen verlangens onder de loep. Als je er wilt zijn voor een ander, dan begint dat echt vanuit jezelf. Bij jezelf. Diep van binnen. Bij wat jij geleerd hebt, wat jij gezien hebt, wat jij weet en waar je zelf tegenaan loopt, zodat je een ander de hand kan reiken om ook zijn of haar pad te lopen. Ik luister een nummer met harde drums, over de beweging van het leven. Laag door de wortels en hoog in de kruinen. Het is zo simpel als dat.

Voor mij zijn mijn keuzes belangrijk voor mijn frequentie. Niet alleen vind ik het fijn om mijn broeken te blijven passen, vooral wil ik mij energiek blijven voelen, mild en lief kunnen zijn, helder opstaan, ontspannen zijn, me kunnen concentreren, focus. Het een heeft met het ander te maken. Als een spiraal. Maak je de keuzes die bij jou passen, dan heeft dat niet alleen effect op hoe je er uit ziet. Dat is slechts een zichtbare fractie. Van binnen gebeurt er zo veel meer.

Onlangs zei een deelnemer dat hij weer vader was geworden. Door andere keuzes in eten, beweging en ontspanning schreeuwde hij niet meer naar zijn kinderen. Een bijzondere mooie uitkomst. Dat wat er onder lag was vrij heftig en iets dat vaak onbesproken blijft. Verhuld. Omdat het het daglicht niet kan verdragen. Daar horen minder goede keuzes bij, want reken maar dat er genoeg is om je te verdoven. Chocolade bijvoorbeeld bij de man in kwestie, maar er is zo veel meer. Bij hem, in de wereld, om ons heen.

Vandaag maakte ik mijn eigen lijstje. Ik denk dat het verslavingsgen door mijn familie woedt. Tijd om daar weer een stukje mee af te rekenen. Onschuldig zo lijkt het, maar zo geniepig als je het zo bekijkt. Soms heb je vanuit je systeem iets meegekregen, zoals een moedervlek, maar dan voor het blote oog niet te zien. Het is nu en dan tijd om je af te vragen. Is dit van mij? Of stop ik hier voorgoed mee. Ook dat is een keuze maken. Voor jouw leven en hoe je dat leeft.

Er zit een wereld achter de keuzes die je vandaag maakt. Onzichtbaar voor het oog, maar te voelen met heel je lijf en leven als je er contact mee maakt. Vaak is er winst te behalen, steeds een laagje verder. Het goede nieuws is: het levert op èn je kunt vandaag beginnen. Als je gewoon de keuze maakt om de eerste stap te nemen.