Dat wij boeken maken

Dat wij boeken maken, is voor ons evident. Wij houden er immers van mooie dingen te maken en anderen te inspireren. Ook weten wij waarom we dat doen, wij geloven namelijk in een betere wereld, die begint bij jezelf zijn. Als je jezelf bent, ben je – denken wij – tot veel in staat. Daar gaan onze boeken over.

Waarom wij dat naast ons andere mooie en prachtige werk doen, is voor ons heel logisch. Wij bundelen krachten en dat levert veel op. Een tastbaar product dat mensen raakt en in beweging brengt. En dat gaat goed. Want inmiddels zijn we met de vertaling van Vlindertaal bezig en het houdt niet op. Waarom? Omdat het klopt!

Het begint bij ons met waarom, althans dat denken wij. Net als zovelen, zoals Sinek bijvoorbeeld, die ook ons inspireert. Onze ervaring is dat, als je weet waarom je iets doet, de keuzes over wat je doet en hoe je dat doet veel simpeler zijn. En sterker nog, dat het je meer rust en ruimte oplevert. Ruimte om te spelen, creatief te zijn, te kijken met andere ogen, te wandelen door het bos. Te zijn met vrienden en praten over alles en niets of om alleen te zijn en eens helemaal niets te doen. Uit ervaring weten wij dat die tijd nodig is om fris en productiever te kunnen zijn dan wanneer je maar doorloopt.

‘Zij is groot die haar kinderhart nooit verliest’ stond geschreven op de muur in de aula van Matthja’s middelbare school. Gemaakt door een medestudent. Die tekst is blijven hangen, omdat het de kern raakt. Laten we blijven spelen en creëren, laten we ons blijven verwonderen, laten we echt kijken, steeds met andere ogen, laten we ons vervelen en laten we nieuwe dingen beginnen, dan zijn we tot veel in staat. Het geeft een andere blik op de wereld, die soms maar door lijkt te razen. Het inspireert en verbindt, dat wat wij willen doen met ons werk.

Deze dagen zaten wij weer bij elkaar voor een terugblik en een blik vooruit. Waar staan we nu, wat is er gebeurd en waar willen we heen? En vooral: waarom willen we dit en klopt wat we doen? De dagen van reflectie zijn goed en als je het goed doet dan brengen ze ook beweging. Wat eruit kwam: wij worden blij van wat wij doen en van de mensen die wij raken en dat betekent dat wij nog wel even doorgaan met het werk dat wij doen.

Waarom doe je wat je doet? Denk jij daar weleens over na? Of ben je bezig met wat je allemaal moet doen en vink je lijstjes af. Wij zijn benieuwd naar je verhaal!