Dutch Mountain Trail – dag 1

De Dutch MountainTrail verbindt de zeven ‘toppen’ van Nederland. Vandaag ‘beklom’ ik er 2. Bij de ene leek het op sommige punten in beklimming en steilheid inderdaad alsof je door de bergen liep, bij de ander was ik er zonder dat ik het doorhad. De Trail, die als zwaarste van Nederland bestempeld is, is in 2020 ontstaan en is niet bewegwijzerd. Onderweg is er heel veel natuur en weinig van de bewoonde wereld om voor te stoppen. Een verademing en perfecte plek voor de vrije ruimte.

Op sommige plekken denk je dat je in het buitenland bent, andere plekken zouden gewoon in de buurt van huis kunnen zijn. Sommige plekken zijn adembenemend mooi, sommige wegen zijn saai, sommigen nogal uitdagend. Sommige paadjes zijn niet te vinden, zelfs als je weet dat je er naar op zoek moet. Sommige kilometers gaan heel snel, bij andere denk je dat je er al dubbel zoveel achter de rug hebt.

Onderweg vind je heel veel kruizen
en kapelletjes. Windmolens ook.
Verschillende vogels zingen langs de route.
Verschillende bloemen kleuren de weg.
Het is groen, groener kan niet.
Met meer dan 100 tinten, denk ik.

Ik kijk, ik loop, ik onderzoek, ik zoek de beste methode. Ik vind hem. Ik denk, ik overpeins gedachten die opkomen, geïnspireerd door het landschap. Ik geniet, ik bewonder, ik verwonder me. In stilte loop ik en kom alleen mezelf tegen. Op die 2 anderen na dan, waarvan 1 mij erop wees dat ik het parallel pad had moeten hebben. Ik was ervan overtuigd dat dat niet zo was. Ik vraag me onderweg geregeld af of dit de route is, ik kijk dan en de meeste keren klopt het.

De mind is de beste vergezel, de slechtste ook. Heel veel dingen die je vooraf bedenkt, gebeuren niet. Uiteindelijk kom je er wel, het is waar je je op focust. Ik denk dat als je een punt verder neemt als referentie het ongemerkt sneller gaat. Gemakkelijker ook. Ik weet dat nog van toen ik de marathon liep.

Voordat ik het weet zijn de eerste 28 kilometer voorbij. Bij het hotel douche ik als eerste en ga ik liggen op bed. Ik doe yoga nidra en val in slaap. Na de boodschappen doe ik een korte stretch sessie. Met mijn benen op de stoel eet ik mijn avondeten. Ik bekijk de foto’s en ben blij.

Soms zie je achteraf nog beter hoe mooi het is.