Ik krijg het er warm van

Deze tekst is de basis van een spoken word. Een spoken word is een tekst in dichtvorm dat opgedragen word. De woorden staan niet op zich, gaan ‘leven’ en worden ritmisch ten gehore gebracht. Kun jij het ritme horen, terwijl je leest? Meer weten hierover of wil jij een spoken word voor een gelegenheid, neem dan contact met mij op.

Een ander licht.
Soms fonkelend, soms flitsen.
Soms vonkjes, soms vlammen.
Soms groots en meeslepend.

Ik krijg het er warm van.

Ik krijg het er warm van. Als ik denk aan de lichten, die het werk verrichten, om gezichten om te keren, van boos naar blij, door jou, door mij. Ik krijg het er warm als ik denk hoeveel meer harten wij nog zouden kunnen verlichten. Als we zo doorgaan.

Ik krijg het er warm van als ik denk aan al die keren dat we mee veerden met alles wat er was. Door weer en wind, door de kou, in de hitte van de strijd, door de seizoenen heen. Elke keer die trap omhoog, stap voor stap, door de modder, door de straat, als symbool. Terwijl de storm verder raasde, zonder bestemming.

Jij was er, en ik ook. Jij bleef staan en ik ook.
Jij bleef lachen en ik ook. Wij bleven gaan, we bleven komen, we bleven ons verzamelen, we bleven podia beklimmen, over alle zones van comfort heen.
We bleven lachen, spelen, dansen.
Verwarmt, gewarmd, gevlamd. Vol vuur.

We bleven stil. Soms voor heel even. Soms wat langer. Sprakeloos. Door de wind tegen, door de wind die we mee kregen. Door wat er allemaal nog meer is, door wat we bewogen en in beweging brachten. Door wat we verzachtten, ongeacht wat we verwachten.

We presenteerden, analyseerden. We leerden en leerden en leerden nog zo veel meer. We kwamen bijeen in het Café en reflecteerden als of we er nooit genoeg van kregen. We overschreven onze eigen patronen, maar wat we nooit wisten te vergeten, was dat de verdieping niet in de breedte ligt. Wij weten dat het niet alleen gaat om eten, maar dat wat jou voedt.

Ik krijg het warm van, dat we steeds weer alles er uit halen en dat we zien dat niet alleen inzet loont, maar dat het vooral oplevert als je bij jezelf blijft. En ook, dat als je denkt te verdwalen er altijd een cirkel is die op je wacht. In het groot, in het klein, is het niet fijn dat je weet dat je nooit kunt vallen.

2023 is het nog steed tijd voor
Ons andere licht.
Misschien zelfs meer als ooit tevoren
Een ander licht.
Soms fonkelend, soms flitsen.
Soms vonkjes, soms vlammen.
Soms groots en meeslepend.

Ik krijg het er warm van.