Levens die veranderen

‘Dit heeft mijn leven veranderd’, stond er in de e-mail van iemand die niet op de terugkomdag kon komen. Hoewel ik weet dat het de mensen raakt, kwam deze tekst behoorlijk binnen. Je leven veranderd? Wat betekent dat dan? En dan met alleen anders eten?
MS, je zult het maar hebben. Je kunt maar beter dankbaar zijn als je gewoon kunt lopen, praten, bewegen en de hele dag energie hebt. MS is een nare ziekte waar nog weinig over bekend is. Bovendien is geen een persoon met MS hetzelfde of heeft die dezelfde symptomen als de ander en er zijn verschillende beloopsvormen.
Twee jaar geleden waren er genoeg ingrediënten om op zijn minst te twijfelen aan de start van een pilot van andere voeding bij mensen met MS. Toch hielden wij moed, gesterkt door de enorme support die er ook was. Een neuroloog, die interesse in de uitkomst had, zei: ‘Goed eten doet iedereen goed, ook – of misschien juist – als je MS hebt. Het ergste dat er kan gebeuren, is dat het geen voelbaar effect heeft.’ Die mildheid naar voeding bij een nare ziekte heeft ons gesteund. Samen met de wetenschap die er ook is en de vele artsen die vinden dat voeding in het behandelplan hoort. Bij welke ziekte dan ook.
Als we toen wisten wat we nu weten, dan hadden we geen moment getwijfeld. De effecten van anders eten blijken groots, juist bij mensen waarvan het lichaam niet optimaal meer functioneert. ‘Mijn wereld is groter geworden. Ik word superblij van de dagen die goed gaan, die heb ik lang niet gehad.’ En meer dan dat, want het programma veranderde niet alleen het leven van die ene dame waarvan ik de e-mail las. Heel veel deelnemers uitten hun dankbaarheid op verschillende manieren en vertelden over de impact van anders eten. Een nieuwe ik van velen werd geboren.
We zijn 2 pilots verder, hebben al 400 mensen met MS kunnen begeleiden naar een ander eetpatroon en het volgende programma is klaar om te beginnen. Nu zelfs met een televisieploeg op de achtergrond. Twee weken terug sloten wij het tweede programma met 200 deelnemers af. Het was een zaal vol met verschillende mensen en alles wat hen bond, was de wil om het anders te doen, om zich durven te verwonderen, om drie maanden lang een ander eetpatroon te volgen. Dat is meer dan alleen informatie vergaren en aan de slag gaan, dat vergt lef om je te committeren. En het ook echt te doen, juist als je beperkingen hebt.
Aan het begin van de dag deelde ik het verhaal uit de e-mail. In een oefening werden de mensen langs de reis die zij maakten geleid. En ik vroeg hen één woord op te schrijven dat die reis symboliseerde. Het beeld dat toen ontstond, zal ik niet vergeten. 200 witte blaadjes werden omhooggehouden met woorden als ‘vrijheid’ ‘ruimte’ ‘regie’ ‘dankbaar’ ‘energie’ en daarnaast heel veel smileys.
Kun jij je voorstellen dat anders eten je meer vrijheid geeft? Of ruimte of energie?
Met simpele aanpassingen en door ‘gewoon’ je gezond verstand te gebruiken, is er een heleboel mogelijk. Misschien klinkt dat logisch, misschien overdreven. In de praktijk blijkt het vooral de waarheid. Of je nou Diabetes Type 2 hebt, MS, Reuma, Crohn of Colitis of gewoon als je gezond bent. Elke dag zien wij dat iedereen gezondheidswinst kan halen met een ander eetpatroon.
Dat maakt mijn werk prachtig en behoorlijk zinvol. Wat dat met mij doet? Ik word er blij van daaraan een bijdrage te mogen leveren.