Liefde, je vindt het zo op straat

Ik zie de peultjes op de keukentafel liggen, geboren uit de moestuintjes van de supermarkt. Dit jaar met zorg door mijn drie jongens geplant, verpot en grootgebracht. Gejuich toen ze hoorden dat ze eetbaar waren. Stilte toen ze de kwaliteit proefden. Liefde, denk ik, wat is er veel mogelijk.

Het ligt op straat. Of in je koffiebeker, blikken in ogen, handdrukken, een goed idee. Als je het maar wilt zien en geloven. Mijn nichtje van vier, die doet dat. ‘Kijk’, zegt ze, ‘ik vond een hartje op straat.’ Mijn zoon vouwt zijn boterham in de vorm van een hart en kijkt naar mij. Ik kijk in zijn ogen en zie het. Wat is er veel liefde als je het durft te zien.

Kaartjes, graffiti, citaten, liedjes op de radio, mooie gerechten. Rood en hartjes.

Liefde is van alles, zo simpel en gewoon. Althans, dat zou je denken. Er is vaak veel voor nodig om liefde uit te spreken of echt te kunnen voelen. Vaak gebeurt dat bij een heftige gebeurtenis, ziekte of afscheid.

Toch willen wij mensen maar één ding en dat is liefde en verbinding, lees ik opnieuw in een boek dat mij boeit. Stilte heet het, uitgezocht door een dierbare vriend en collega, omdat hij er verbinding mee maakte en aan mij dacht.

Ik geloof dat het zo werkt, dat als je aan iemand denkt, je het juiste cadeau vindt. Of dat, als iemand door jouw hoofd flitst, dat vaak aan de andere kant ook gebeurt. Soms gaat ineens de telefoon. Soms niet en dan hoor je het achteraf. Iedere dag is het er, als je er voor openstaat. Een kwestie van verbinden en verbonden worden. Een vorm van liefde.

Liefde. Als je goed kijkt, ligt het op straat. Ook als het moeilijk is, als je boos bent, er een conflict is of verlies.

Heb jij weleens goed gekeken? Hoe vaak spreek jij dat eigenlijk uit? Dat je iets mooi vindt, iemand lief vindt, bewondering hebt, blij bent. Hoe vaak laat jij zien wat je werkelijk op je hart hebt? Waar je dankbaar voor bent?

Begin er gewoon eens mee, nu op dit moment. Hardop of in stilte. Je zult zien wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor liefde.