Luister en verwonder je

30 mensen vanuit verschillende landen zitten verdeeld in groepjes van 2 personen in een Breakout Room. Ze luisteren. 5 Minuten lang luisteren ze naar wat de ander te vertellen heeft. En na die minuten luisteren, stellen ze 1 vraag. Het gaat over een verhaal waarin ‘de spreker’ veranderd is en wat de succesfactoren van de verandering waren. Na 5 minuten wisselen de rollen.

Plenair delen we inzichten en hoe het is om te luisteren, of de ruimte te hebben om te praten. Een verademing bij velen, zoals elke keer als we ‘Deep listening’ inzetten. Bij deelnemers, teamleden of zoals nu bij internationale zorgprofessionals met de taal als grens. Elke keer weer kunnen mensen heel even landen, omdat ze niets hoeven te doen, dan spreken, dan luisteren naar een ander perspectief.

Dat wat jij ziet
is niet altijd waar en
dat wat jij denkt
evenmin. Hoe kan
jij luisteren, naar wat
er echt gezegd wordt?

In de EU Training van Voeding Leeft, Care4Diabetes, komen 12 landen in 3 verschillende rondes bij elkaar om een ander perspectief te horen op verandering en op de behandeling van mensen met diabetes type 2. Dat wat ze ooit leerden of wat ze ooit dachten, zijn ze bereid even naast zich neer te leggen. Ze verwonderen zich. Ze nemen hun rol bloedserieus en hebben lef. Als je wil veranderen, dan heb je je ogen te openen voor wat er nog meer mogelijk is. Dan heb je te luisteren en om je heen te kijken. Dan heb je oordelen en meningen los te laten, ook die van jezelf, hoe spannend dat soms ook is

Verandering is mogelijk, je hebt alleen wel de kern aan te pakken. En te luisteren naar wat die kern dan is. Bij de mens, of in een systeem.