Verandering creëren door ruimte te nemen

Helemaal aanwezig zijn en kunnen ervaren wat er hier, op dit moment is. Los van tijd en materie, zoals de sporter, de musicus of het kind dat doet als hij speelt. Als verhalen er niet toe doen, noch emoties uit het verleden en je dus met nieuwe ogen, in verwondering, kunt kijken. Dan kun je echt luisteren en de juiste vraag stellen. Dan kun je keuzes maken. Dan kun je handelen, zoals jij dat wil. Zonder programmering en met wat het juiste is. Omdat je de ruimte hebt.

Ruimte is een groot goed, en toereikend. Toch wordt hij heel vaak niet gepakt. ‘Te druk’, wordt vaak gezegd, ‘Te veel ballen in de lucht’. ‘Volgende maand misschien’. Als dat herkenbaar is, ga dan juist vandaag aan de slag. Het zijn de beperkende gedachten en patronen die vaak te veel ruimte krijgen, terwijl er iets ander nodig is. Het openenen van je mailbox als eerste van de dag, zet je in de to do lijst van de ander. Kies zelf wat jij vandaag of deze week gedaan wil hebben. Het is het bekende verhaal van de stenen in de vaas. Welke 5 big rocks heb jij en waar laat jij de dag door leiden?

Van het haasten de dag door
heb ik al lang afscheid genomen.
Niets in mij verlangt er naar.
Niets in mij denkt dat het daar beter is.
Geen bewijs om mij heen dat dat wel werkt.
Het is de ruimte waar de mogelijkheden zitten.
Door helemaal aanwezig te zijn.

We hebben een keuze elke dag weer. Haast je je de dag in en draai je elke dag hetzelfde patroon of heb je aandacht voor wat er is en werk je daarmee? Het lijkt een nuance, het is een levensgroot verschil, waarmee je wendbaar wordt en veel wat er op je pad komt aan kan. Ook kun je daarmee veel gemakkelijker zien welke kansen en mogelijkheden er allemaal zijn en deze ook pakken. Het geeft je zelf de regie in plaats van lijdzaam toekijken of blijven hangen in alles wat jou of de wereld overkomt.

Met ruimte kun je bewegen, kun je handelen vanuit wat jij denkt dat goed is. In ruimte is er plek voor ideeën, om te lachen, om de ander te zien. In de ruimte kun je gaan staan, je kleur bekennen, in de ruimte ben je authentiek en krachtig.

Geen ruimte hebben kan comfortabel lijken, een gewoonte, een status zelfs. Druk zijn is jarenlang een aanzien geweest. Vastzitten in tijd heeft naast ‘status’ een zogenaamd ander voordeel. Je hoeft het onbekende niet aan te kijken. Door vast te zitten in patronen. Wil je ruimte voelen, dan heb je jezelf te herprogrammeren. Stop met de omgeving of de ander de schuld te geven. Maak tijd. Je zult iets moeten veranderen, om een andere uitkomst te krijgen. Behalve dat je je ontspannen voelt met ruimte, hoe zwaar ook je verantwoordelijkheden, ruimte levert ook iets ander op. Ruimte maakt het mogelijk om te veranderen, om aan te kijken, om te bewegen, om beslissingen te nemen, die echt nodig zijn. Omdat het zo niet langer kan.

Laat ruimte nou net een maatschappelijk thema zijn. De maatregelen lijken voor kind en volwassenen meer en meer te beperken, met alle gevolgen van dien. Er wordt niet meer gekeken naar de andere kant, de verschillende waarheden, de schade die er nog meer is. Omdat we vastzitten in 1 blik op de werkelijkheid, die zeker waar zal zijn, maar niet de enige waarheid is. Een anti cyclische beweging zou nu nodig zijn. De ruimte in. Maak er tijd voor, créer hem, want dan, dan is er zo veel mogelijk. Omdat je van een afstand kijkt of van daaruit de keuze maakt wie jij hier wilt zijn en wat hier echt dient te gebeuren.

Ruimte is de plek in de U theorie, helemaal onderin. Daar waar er geen realiteit meer is en enkel potentieel voor je ligt. Geen bezwaren, tegen ‘dit doen we al jaren zo’, geen tijdnood, of tekorten. Deze plek wordt in allerlei literatuur beschreven, er worden onderzoeken naar gedaan. Het gevoel van ruimte ken je vast wel, misschien van vroeger. Het is de tijd van spelen waarin de tijd niet bestaat. De tijd van inspiratie als tegenhanger van de lineaire tijd, waar de klok steeds verder tikt.

Dat gevoel van ruimte heb ik in mijn meditatie, als ik in de natuur ben, aan het hardlopen ben of als ik schrijf. Maar niet alleen dan, want ik heb mij aangeleerd ruimte door de dag heen te creëren. Dat gebeurde in een omgeving waar iedereen achter elkaar afspraken heeft, zonder pauze, waardoor 1 iedereen te laat was en 2. iedereen onvoorbereid om de (te late) afspraak was. Die zogenaamde productiviteit heeft mijn ogen direct geopend. Wil je iets voor elkaar krijgen dan heb je ruimte nodig.

Gelukkig is er een tegenhanger van de ‘nieuwe rijken’, waar de hoeveelheid tijd die je hebt je rijk maakt. Het zijn niet de minsten die in dat lijstje staan die tijd en ruimte maken, om vrij te bewegen en zo goede beslissingen te maken. Veel mensen die succesvol zijn staan vroeg op om de dag op te starten en niet meteen door de buitenwereld of anderen aangezet te worden. Dat vroege opstaan bevalt ook mij heel goed.

Ik heb ruimte nodig als moeder, als vrouw, in mijn leven, in mijn werk. Ruimte laat mij bewegen met mijn eigen dynamiek. In de ruimte maak ik keuzes waar ik wel er niet wil zijn. En als ik er ben, dan ben ik er ook. Als ik er niet ben, dan laat ik dat los. Binnen de ruimte kom ik het best tot mijn recht en kan ik luisteren naar jou, naar wat er echt is. Niet alleen naar wat er gezegd wordt, maar vooral wat er onder ligt. Met ruimte kan ik mijn eigen mening vinden en deze niet meteen opleggen of de ander overschreeuwen. Met ruimte ben ik mild en heb ik hoop. Ook nu.

Met ruimte is er minder oordeel, komen de oplossingen op vraagstukken die onmogelijk lijken. Daar kunnen kinderen en plannen groeien. Daar kunnen we een realiteit maken die duurzaam is voor de wereld. Laten we de ruimte nemen, voor onszelf, voor elkaar.