Wie kies jij te zijn?

Iedere maand hebben we bij Voeding Leeft een inspiratiesessie met het kantoorteam. Soms gaat het over cijfers, soms gaat het over theater of nodigen we een spreker uit. In de afgelopen jaren is er heel veel voorbij gekomen en heeft de sessie ons steeds een ander licht gegeven. De inspiratiesessies zijn er om te verbreden, om te zien wat er nog meer is en om de buitenwereld naar binnen te halen. Dat is voor de persoonlijke ontwikkeling een goed idee, maar ook voor de frisse blik die gestimuleerd wordt in de organisatie.

In het nieuwe jaar kijken we altijd vooruit. Er zijn natuurlijk meerdere momenten in het jaar dat je vooruit kunt blikken, of terug. Het kan op elk moment. Als je er maar even de ruimte voor neemt.

De inspiratiesessie van januari ging over ‘wie jij bent’ en ‘wie je kiest te zijn’. Wie jij bent klinkt heel simpel, toch is het voor menig mens moeilijk dat heel specifiek te definiëren voorbij functie of activiteiten. Wie ben jij met je talent en kwaliteiten en wat is je toegevoegde waarde? Het is voor ons een belangrijk vertrekpunt van al het werk dat wij met Voeding Leeft doen.

Ik ben van alles
een vrouw, een dochter en
moeder van drie prachtige zonen.
Een vriendin en een geliefde.
Een verbinder in hart en ziel.
Ik ben creatief, dynamisch en
energiek.
En ik ben wijzer geworden door de lessen
die ik leerde in het leven,
waarvan slechts enkelen
op school & de universiteit
en zo velen in de beweging van het leven zelf.

Wie je bent is 1, wie je kiest te zijn is een volgende. In de wereld laten we ons vaak meeslepen door verhalen en drama en proberen we zo snel mogelijk op te lossen. Om vervolgens door te gaan met zoals we het altijd deden. Veel vaker zouden we afstand mogen nemen om een bewuste keuze te maken hoe we ons willen verhouden ten opzichte van een situatie. Kies je voor boosheid, of kies je voor mildheid. Kies je ervoor om te duwen of mee te bewegen. In alles zitten fracties verscholen. En elke fractie heeft een andere uitkomst.

Ongeacht de omstandigheden kun je bepalen wie je wil zijn. De omgeving kun je niet veranderen, maar wel hoe jij je ertoe verhoudt. Hol je vooruit, bezig met je plan, of kun je aanwezig zijn met wat er werkelijk aan de hand is. En van daaruit handelen.

Ik kies ook dit jaar voor ruimte en om met luchtigheid door het leven te bewegen. En dat levert mij tot nu toe veel op.