Zes lessen in chaos

Het afgelopen jaar was pittig voor onze organisatie. Net als bij zovele mensen en organisaties hebben mondiale, maatschappelijke, politieke en persoonlijke issues impact gehad. Ik zal je de details besparen, het gaat namelijk over iets anders. Na vele jaren van flow te hebben ervaren in mijn werk, gebeurde er zoveel tegelijkertijd en achter elkaar en waren ook mijn grenzen van flexibiliteit bereikt.

Vanuit de theorie en praktijk weet ik van alles over hoe je iets in beweging brengt. Dat er fases zijn waardoor je hebt te lopen en dat je pas kunt bewegen als het tijd is. Dat iets vast zit, hoort er ook bij. Als geconditioneerd mens heb ik al vroeg in mijn leven geleerd in actie te gaan in welke fase dan ook. Jaren geleden heb ik dat weer afgeleerd en nu werk ik met ‘wat er is’ en ‘waar ik ben’. In tijden als deze kan een intern conflict tussen beiden ontstaan. Ik weet: ik kan bergen werk verzetten, ik kan fiksen, ik kan rennen met een enorme dosis wilskracht. En ik weet nog beter: al dat alles heb ik hier niet nodig. Ik heb het te aanvaarden en te zien wat hier gevraagd wordt.

Deze tijd vind ik fascinerend,
de tijd waarin alles openbreekt en alle systemen
die ooit zo geordend waren, chaos worden.
Het moment voor grote veranderingen
en openbaringen op mondiale schaal.
Het zal later in de geschiedenis
geschreven staan, we zitten er midden in.
En dat is soms – op zijn zachts gezegd –
Oncomfortabel.

Je kunt willen veranderen wat je tegenstaat. Dat is zwemmen tegen de stroom in. Beter kun je kijken naar wat er werkelijk aan de hand is. Wat is het grotere plaatje en wat is er nodig? Los van de oorzaken in de buitenwereld, wat gebeurt er van binnen? En hoe kun je ondanks alles wat er is dichtbij de essentie kan blijven. Als je daarvan loskomt, dan ben je verder van huis. Persoonlijk en als organisatie. Het is niet voor niets dat er zo veel burn outs zijn.

Kun je zitten met discomfort.
Kun je zijn in het niet weten.
Kun je stap voor stap zetten.
Kun je voelen en zien wat er nodig is.
Kun je meebewegen met golven,
zoals in de natuur.
Door diep van binnen te weten.

Deze tijd heeft me ook of juist veel gebracht. Iets wat ik alleen op deze manier dieper had kunnen leren, omdat het een ervaring van het leven is. Zes belangrijke lessen deel ik graag met je. Je kunt er zo doorheen lezen, beter kun je ze op je in laten werken en je afvragen wat jij doet, wat jouw neiging is. Zo kan het jou wellicht ook helpen.

  1. Blijf bij jezelf en dat wat je te doen hebt. Maak ruimte en zorg voor jezelf. De neiging kan zijn om het tegenovergestelde te doen, in de actie te schieten, jezelf te verdoven, terwijl het juist nu essentieel is om gezond te zijn, je goed te voelen en bij jezelf te blijven.
  2. Ga (er mee) zitten. Wees waar je bent en aanvaard dat, ook of juist als het onaangenaam is. Aanvaarden helpt je veel sneller en beter te processen dan te ontkennen. Stap eruit, ga naar je gevoel en emoties, gooi het er uit en neem dan pas dan de volgende stap.
  3. Zoom uit. Zie waar je bent, kijk naar het grotere plaatje. Zoom dan weer in: wat is daarvoor nodig? Het vraagt discipline om die beweging heen en weer te maken en om aangeleerde patronen te doorbreken.
  4. Volg de golf. Beweeg mee met wat er is en stop met ertegen te vechten. Energie kan niet worden tegengehouden of gestopt, het kan wel worden getransformeerd. Vechten tegen kost je energie, zet vast, frustreert en maakt blind, terwijl meebewegen moeiteloos gaat (na les 2). Daar zitten de mogelijkheden, daar kun je zien wat er allemaal nog meer is.
  5. Laat je omringen door support. Vraag om hulp en neem ook hulp aan. Vorm je eigen Raad van Advies van vrienden, bekenden, mensen uit je netwerk die willen luisteren en wie je kunt leunen. Kijk om je heen, er zijn er genoeg.
  6. Blijf bij de essentie en waarom je iets doet. Focus.

Je hebt een keuze om in het drama te stappen en te fiksen of afstand te nemen en de mogelijkheden te zien. Van de buitenkant lijkt het misschien hetzelfde, het vertrekpunt is wezenlijk anders, zo ook dus het effect. Bij het een, vergroot je de chaos, bij de tweede ben je in het middelpunt en is er kalmte. Kalmte waar je oplossingen kan vinden. Gebruik ook je buik als raadgever. Diep van binnen weten we veel meer dan we zouden denken.

En terwijl je er in zit, onthoud dat alles slechts een beleving is en dat ook dit over gaat. Zo is dat wat er was ook voor mij alweer geweest.