Met je ogen open zie je zo veel meer

 Misschien wel iets dat je nooit eerder zag en wat jouw perspectief verandert. Verhalen liggen op straat, dag in, dag uit, elke dag opnieuw. In een ontmoeting, in een verbazing, in de natuur, in het openbaar, in een glimlach. Daar waar gewerkt wordt, geleefd wordt, lief gehad of daar waar er frictie is. Daar waar hoop en verlangen is en daar waar er angsten zijn. Alles kan belicht worden, er kan altijd ander licht geschenen worden, of je wil of niet. Een sprankeling, een beetje of een heleboel. Give it a try, want er is zo veel moois dat de aandacht verdient.

Terug naar de kern

Terug naar de kern

Jaarlijks ontmoet ik honderden mensen die ziek zijn. Ik ben geïnteresseerd in hun verhalen, hun beleving, dat wat ze leren, dat wat ze aanvaarden en verduren, dat wat ze loslaten. De mensen die ik ontmoet zijn vooral deelnemers in de programma’s. Ik zie een rode lijn. Ik ben geraakt door die mensen..

Lees meer
Is dit mijn eigen schuld?

Is dit mijn eigen schuld?

De schuld geven, de schuld krijgen, je schuldig voelen. Het is net als schaamte een van de naarste gevoelens die je kunt hebben. In het dagelijkse leven en in de wereld waarin we leven gaat het vaak om schuld. Is er een probleem of crisis dan zoeken we snel de schuldige, de dader, de veroorzaker van de situatie.

Lees meer
We gaan het anders doen

We gaan het anders doen

Ik dacht. We gaan het anders doen. Buiten de kaders. Voorbij de maskers. Voorbij de woorden. Voorbij de resultaten. Ik neem je mee naar de essentie. Omdat ik met een andere lens zie. Maar eerst stel ik jou een vraag, op een diepere laag: Wat is succes voor jou?

Lees meer
Laten we luisteren

Laten we luisteren

Vijf minuten. Vijf minuten luisteren naar de ander en je hoort wat er echt speelt. Vijf minuten zonder je vragen, zonder instemmend te hummen. Iemand vijf minuten de ruimte te geven zonder interruptie, zonder mening of oordeel geeft de ander de mogelijkheid om tot de kern te komen.

Lees meer
Geen tijd, geen berichten

Geen tijd, geen berichten

Geen tijd, geen berichten. 24 uur zonder horloge en telefoon de natuur in. 24 uur buitenlucht, de diepte in, los van de zogenaamde werkelijkheid. Slapen in tentjes en koken op open vuur, waar alles langer duurt en lekkerder smaakt. Met ruimte voor spelen, zoals een kind dat nog doet.

Lees meer
What lights me up

What lights me up

Ik heb absoluut het voordeel dat ik met de zon geboren ben. Maar dat zorgt slechts voor de helft of je geluk kunt ervaren of niet. Er zijn andere factoren die een rol spelen. De omstandigheden, denk je misschien. Klopt, maar die tellen maar voor 10 % mee in de beleving van geluk.

Lees meer
Zes lessen over ontwikkelen

Zes lessen over ontwikkelen

Ontwikkelen en dan werkbaar maken. Dat is een groot deel van mijn werk. Werk waar ik blij van word, werk dat ook mijn leven is. Ontwikkelen geeft mij naast voldoening hoop. Dat er altijd een andere weg is, dat er altijd mogelijkheden zijn. Dit jaar heb ik veel meer ontwikkeld dan ik ooit in een jaar zou doen.

Lees meer
De moed achter zichtbaar zijn

De moed achter zichtbaar zijn

Tien jaar lang werken wij al voor iets anders, staan we er elke dag voor op. 10 jaar lang verbinden wij ons met mensen om iets anders te laten zien, omdat wij hier in geloven. In 10 jaar tijd zijn wij zichtbaarder geworden, omdat we onszelf steeds meer durfden te laten zien.

Lees meer
Verandering creëren door ruimte

Verandering creëren door ruimte

Helemaal aanwezig zijn en kunnen ervaren wat er hier, op dit moment is. Los van tijd en materie, zoals de sporter, de musicus of het kind dat doet als hij speelt. Als verhalen er niet toe doen, noch emoties uit het verleden en je dus met nieuwe ogen, in verwondering, kunt kijken. Dan kun je echt luisteren en de juiste vraag stellen.

Lees meer
Mijn hart huilt

Mijn hart huilt

Mijn hart huilt als ik de beelden zie. Nog heviger voel ik het als ik vele woorden lees op social. De een nog harder tegen de ander, dan de ander ooit bedoeld had. Mijn hart huilt, omdat dit niet is zoals ik de wereld zou willen zien, omdat ik hier niet in geloof en omdat ik van een afstand zie dat dit niet oplossing is.

Lees meer
Mijn familie

Mijn familie

‘Jij hebt wel een bewuste familie’ zei mijn vriendin, waarop ik mij direct een oud verhaal hoorde vertellen. Toen ik later ging tellen en nadacht over wie waar voor staat, zijn of haar stem spreekt en waar een ieder terecht is gekomen, kon ik niets anders dan haar beamen. Dit moest toch wel ergens vandaan komen.

Lees meer
Bang voor het donker

Bang voor het donker

Toen ik een jaar of 10 was, was ik bang voor de dood. Vooral als het donker werd en mijn gedachten de loop kregen, dan benauwde het einde mij zo dat mijn adem stokte. Het werd erger toen we verhuisd waren en ik uit mijn vertrouwde omgeving vertrok. Maar ook daarvoor kan ik me herinneren dat ik een keer niet durfde te gaan slapen, …

Lees meer

Verwondering is de ingang voor vernieuwing